Ajuinsoep met trappist

uiensoepBenodigdheden: voor 4 personen
500 gram uien

25 gram boter
2 volle eetlepels bloem

3/4 liter vleesbouillon
1 flesje trappisten bier
peper en zout

Bereidingswijze :
Pel de uien en snijd de uien in plakken zoals gebruikelijk is voor ringen. Laat daarbij de ringen in de plakken zitten om werk te besparen. Neem een grote kookpan waar de soep straks in past en smelt de boter er in. Fruit de uien in de boter op een matige hittebron, al omscheppend tot deze  goudgeel zijn. Let op: Dit duurt ongeveer 10 minuten en de bodem van de pan zal langzaam bruin worden. Stop met fruiten als de bodem van de pan bruin geworden is (en de uien goudgeel zijn) en schep de gefruite uien uit de pan op een bord. Zet de pan niet terug op de hittebron en strooi de bloem in de pan. 

Roer met een garde en giet een beetje bouillon bij de bloem en roer het mengsel glad. Voeg dan de rest van de bouillon in 1 keer toe en klop alles goed door elkaar. 

Zet de pan terug op de hittebron en blus met het bier, laat dit ongeveer een 3 minuutjes inkokend. Doe de uien terug in de pan, breng de soep aan de kook en laat de soep met een deksel op de pan en ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Proef  na 10 minuten of de uien gaar zijn en kook indien nodig nog verder door. Breng indien nodig de soep op smaak met peper en zout. Smakelijk.

Tip:
Wordt de bodem van de pan toch vroegtijdig zwart (oorzaak de hittebron heeft te hoog gestaan of de uien bevatten erg veel suiker) haal de uien er dan uit en maak de pan schoon of pak een andere pan. Smelt er een klontje boter in en fruit de uien verder. Snijd grote uien dit om geklieder tijdens het eten van de soep te voorkomen en voordat ze in plakken gesneden worden eerst van boven naar beneden in vier parten.
Groeten Christiaan

Reactie achterlaten