Filetkotelet van jong kalf met gratin Dauphinois

Benodigdheden: voor 4 personen
2 filetkoteletten van kalfsvlees, 600 gram
50 ml zuivere olijfolie
zwarte peper van de molen en zout

Voor het braden:
40 ml zuivere olijfolie en 50 gram boter
50 gram boter voor de tweede bakbeurt

Voor de saus:
6 à 8 sjalotten 30 g boter
500 mI rode wijn 100 gram zachte boter
gemalen peper en een snuifje zout om het aroma te versterken

Voor de “gratin dauphinois”
800 gram gaardappelen
1 teentje knoflook
6 sjalotten
200 ml verse room
10 gram boter
peper en zout

Bereidingswijze:
Snijd de koteletten bovenaan het been in stukken. Laat ze 2 à 3 ” uur marineren in olijfolie, met de zwarte peper en het zout. Verhit een  pan op het vuur. Laat er de 40 mI olijfolie en 50 g boter in smelten. Wanneer de vetstof begint te bruinen, leg er dan het vlees in. Laat aan elke kant aanbraden gedurende 4 à 6 minuten. Haal het vlees uit de pan en laat het verder braden in de oven, gedurende 8 minuten op 200-220°C. Laat het vlees vervolgens op een bord rusten, op de rand van het fornuis. Verwarm het vlees na 15 minuten opnieuw in een weinig gesmolten en warme boter, daar dit een betere smaak aan het vlees geeft. Ontbeen het vlees en snijd het in vingerdikke plakken.

Bereidingwijze van de saus
Hak 6 tot 8 sjalotten fijn en fruit ze in wat boter. Deglaceer met rode wijn en laat deze inkoken. Klop de saus op en voeg er 100 gram  boter aan toe om deze mooi glad te maken. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Bereidingswijze van de gratin Dauphinois.
Schil de aardappelen en snijd ze in heel dunne plakjes. Wrijf de bodem van een vuurvaste schotel in met look. Vet vervolgens de schotel in. Bedek de bodem met de fijngesnipperde sjalotjes met daarop de aardappelen in laagjes. Giet de 200 ml room erover. Laat de aardappelen in de oven gaar worden gedurende 50 minuten op 22o graden, en gratineer daarna.
Groeten Christiaan

Tip:
Groenten suggestie: In boter gestoofde spinazie met knoflook, of kleine worteltjes in schijfjes, gesneden en gestoofd in een weinig mineraalwater, boter en suiker.

Reactie achterlaten