Benodigdheden: voor 4 personen
2 grote zeetongen (vraag aan je visboer om de tongen te fileren)
300 gram jonge spinazie
100 gram boter
2 eetlepels olijfolie
1 teentje look
1 eetlepels mosterd op traditionele wijze (met zaadjes)
zout en zwarte peper
2 dl vleesnat (ingrediënten en bereiding volgen hieronder)
Benodigdheden voor de bouillon
150 gr gehakt rundvlees
50 cl water
1 wortel (in schijfjes gesneden)
1 teentje look
1 takje tijm
selderijstengel, in schijfjes gesneden
een beetje fijngehakte peterselie
1 fijngehakte ajuin
zout en zwarte peper
Bereidingswijze.
Van de bouillon :
Zet het gehakt en alle andere ingrediënten in een kookpot op een middelmatig vuur gedurende 20 minuten.
Zeef de jus en zet dit dan even opzij.
Van de vis en de spinazie :
Snij de 8 filets in de lengte in twee. Zo bekom je 16 stukken en kan je er 4 per bord serveren. Verwijder de steeltjes en was de spinazie. Laat 50 gram boter samen met de olijfolie smelten in een hete pan. Voeg er de spinazie en de versnipperde look aan toe en bak dit gedurende 2 à 3 minuten. Blijf de spinazie en look omroeren gedurende de baktijd en zet ze dan opzij. Verwarm 80 gram boter en een beetje olijfolie in een pan en bak de filets goudbruin (3 minuten per zijde). Leg ze op een keukenpapier en bewaar ze warm (bedek ze vb met aluminiumfolie) Ontvet de pan, giet er de bouillon in en breng deze aan de kook. Meng er de mosterd onder en laat inkoken tot 1/3 ervan is verdampt. Haal de pan van het vuur en klop er nu boter onder totdat je een smeuïge saus bekomt. Schik in het midden van een verwarmd bord 2 à 3 eetlepels spinazie. Plaats hier rond 4 filets en overgiet deze met de saus.
Groeten Christiaan
Tip:
Een trucje om te vermijden dat de visfilets krullen tijdens het bakken: maak een kleine inkeping aan beide uiteinden .
Een gekookte aardappel past goed bij deze bereiding.
Je kan ook wat zeekraal aan de spinazie toevoegen.