Gentse Stoverij

gentse-stoverij1Benodigdheden: voor 4 personen
750 gram. stoverijvlees (1/2 runds-, 1/2 varkensvlees)
125 gram. rundlever
125 gram. varkensniertjes
2 grote uien
1 appel
een snee bruin brood
mosterd
peper en zout
tijm
laurier
wijnazijn
1/2 L bruin bier (trappist)
donker bruine suiker
peperkoek

Bereidingswijze:
Snij het vlees in grove blokjes. Bak de vleesblokjes aan alle kanten mooi bruin in boter of reuzel. Bruin eveneens, apart, in de stoofpot 2 grote ajuinen, in grove snippers gesneden, alsook een appel in schijfjes gesneden. Bak ze zeer mooi bruin, zonder zwart te laten worden. Doe bij de ajuin en appel een scheutje water, zodat de zaak niet aan de pan aanplakt of aanbrandt. Doe het afgebakken vlees nu in de stoofpot met de ajuin. Peper, zout, tijm en laurier toevoegen. Neem een snee droog bruin brood en besmeer ze flink met een goede, smeuïge mosterd. Snij de snee brood in enkele stukken en leg ze bovenop het vleesmengsel. Dek de stoofpot toe en laat hem zachtjes sudderen gedurende een tot twee uren. Laat dit nu voor een nacht rusten. Zet de stoverij De volgende dag nog eens op het vuur voeg er nu 1/2 liter dubbele trappist of bruin bier van hoge gisting bij. Laat de zaak zonder deksel indikken. Een half uur voor de eindtijd strooit men donkere, bruine suiker over het vlees, alsook enige brokken beste peperkoek. Af en toe eens omroeren. Bind uiteindelijk de saus enigszins, mocht die te vloeibaar zijn, en voeg er een scheutje wijnazijn aan toe. Smakelijk.
Groeten Christiaan

Eén antwoord op “Gentse Stoverij”

 1. cristel d.s.juli 26, 2009 om 11:52 am

  hallo daar,

  wil jullie eerst en vooral hartelijk bedanken !!ik woon in spanje in een toeristische urbanisatie in san juan de los terreros el mirador en zit dus nu in mijn hoogseizoen.
  iedere jaar op 21 juli nationale feestdag van belgie hebben we overdag spel zonder grenzen in en uit het water voor de kleintjes en s’avonds maak ik dus een typisch vlaams gerecht klaar,dit jaar dus gentse stoverij.HET WAS EEN SUCCES!!!!deze heerlijke stoverij tot de puntjes uw recept opgevolgd kon groot en klein bekoren!!77 hebben ervan genoten en geloof me heb steeds genoeg en altijd nog wat over maar nu was alles op ,ze hebben echt gesmuld die mensen en nu 5 dagen later komen ze mij nog steeds feliciteren daarvoor,zelfs in het spaanse dorp wisten ze al dat mijn estofado belga een enorm succes was.
  nu vertel ik wel dat ik het per toeval op het internet zag bij gentse stoverij en dat het een recept is van chalet gruyere en dat als ze er gaan eten ze de groetjes van cristel uit spanje moeten doen,ook al kennen jullie mij niet maar toch…
  kortom nogmaals bedankt en als ik naar belgie kom kom ik zekers jullie restaurant opzoeken en mischien komen mijn brienden uit de mirador jullie al iets vlugger opzoeken aangezien ik niet zoveel meer naar belgie kom
  hartelijk bedankt lieve mensen,komt recht uit het hart;groetjes cristel el mirador

Reacties zijn gesloten.