Benodigdheden: voor 4 personen
1 kip van 1 ½ kg
2 sjalotjes
het wit van 4 preien
2 teentjes knoflook
½ liter geuze
1 koffielepel vleesextract opgelost in 2dl water of 2 dl kalfsfont
2 dl room
1 takje tijm
2 laurierblaadjes
voor de afwerking: peterselie en asperges
Bereidingswijze:
Snijd de kip in 4 stukken. Wrijf de stukken kip in met zout en strooi wat peper binnenin de kip. Neem een grote pan en laat de boter smelten. De kip langs beide zijden 2 à 3 min laten bruinen. Ondertussen de sjalotjes op stukken snijden en het preiwit zo fijn mogelijk snijden. Wanneer de stukken kip bruin zijn ze uit de pan nemen en warm houden. Om de bereiding niet te vettig te maken gieten we een deel van het bakvet weg. De sjalotjes stoven in het overgebleven vet. Wanneer ze licht gekleurd zijn de prei toevoegen en 3 à 4 min stoven. Wanneer de groenten gestoofd zijn de geuze toevoegen. De geperste look en het vleesextract toevoegen. De kip opnieuw in de pan doen + tijm en laurier. 20 min laten stoven. De bereiding van het vuur nemen. De saus moet dik zijn. De stukken kip uit de pan halen en warm bewaren. Het takje tijm en de laurierblaadjes verwijderen. Voeg de room toe en laat binden. De kip over de borden verdelen. Serveer hierbij de asperges. Overgiet met de saus en werk af met peterselie.
Groeten Christiaan