Benodigdheden: Voor 4 personen
2 kopjes gekookte linzen
1 kopje geroosterde pompoenblokjes
1 rode ui, in dunne ringen
1 teen knoflook, gesnipperd
1 snufje oregano
½ theelepel gemalen komijn
1 eetlepel ketchup
½ liter water
olijfolie
croutons
geraspte Gruyere kaas
slagroom
peper en zout
Bereidingswijze:
Bak eerst de ui en dan het knoflook in wat olie tot deze goudbruin en glazig zijn (op laag vuur, ca. een kwartiertje). Doe er dan de oregano, komijn, linzen, pompoen, ketchup en het water bij. Breng dit aan de kook en laat ongeveer en 10 minuten zachtjes verder pruttelen. De staafmixer erin zetten en op de pulse stand heel even pureren (je wil een gebonden soep, maar zeker niet alle linzen moeten gepureerd zijn). Op smaak brengen met zout en peper.
Maïsbrood croutons:
Verhit de oven voor op 190 C.Snij het maïsbrood in dobbelsteentjes, bestrooi met zout en schep er wat olijfolie doorheen. Leg in 1 laag op een bakplaat en bak in de oven (af en toe omscheppen) ca. 25 minuten, tot alle stukjes rondom goudbruin en knapperig zijn.
Groeten Christiaan