Benodigdheden: Voor 4 pers
Voor de mosselen:
1,5 kg mosselen
1 ui
2 selderstengels
1/3 bosje peterselie
1 dl droge witte wijn
bakboter
peper
Voor de afwerking:
2 preistaven
1 dl room
50 gram gemalen gruyère
1 flesje (33 cl) witte trappist (bv. Triple van Affligem)
bakboter
Bereidingswijze:
Maak de ui, de selderstengels en de peterselie schoon en snij ze grof. Laat ze in een grote kookpot smoren in wat bakboter. Maak de mosselen goed schoon, doe ze bij de groenten en laat ze afgedekt garen. Doe er de wijn bij en laat goed doorkoken.Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit de schelp. Maak de prei schoon, snij hem in stukjes van 1 cm en laat hem smoren in wat bakboter. Doe er een half flesje trappist bij en laat dit 5 minuten garen. Haal de prei door een vergiet en vang het sap op. Kook het samen met de room tot een gebonden saus. Leg de prei op 4 aparte schaaltjes of de bodem van een vuurvaste schaal. Schik hierop de mosselen en giet er de saus over. Strooi er wat kaas over en zet even onder de grill. Serveer dit lekkere gerechtje met een witte trappist.
Groeten Christiaan