Benodigdheden: voor 4 personen
400 gram sperziebonen
1 ui
150 gram bacon, dikke plakken
2 takjes verse tijm
versgemalen witte peper
200 gram Extra Belegen Beemster
300 gram macaroni ‘penne rigate’
1 eetlepel olie
3 eieren
100 ml koffieroom
Bereidingswijze:
Haal de sperziebonen af en snijd deze in stukjes van 3 cm. Snipper de ui en snijd de bacon in reepjes. Pluk de tijmblaadjes af en rasp de Extra Belegen Beemster. Breng 2 liter water aan de kook. Strooi de macaroni in een kookpan, voeg de sperziebonen toe en schenk het kokende water hierover. Kook het geheel in circa 11 minuten gaar (tijd is afhankelijk van aangegeven bereiding op de verpakking van de macaroni). Verhit in een kleine braadpan de olie en fruit hierin de ui 2 à 3 minuten. Schep hierbij de baconreepjes en bak deze zachtjes uit. Voeg de tijmblaadjes toe en maal hier wat peper over. Klop de eieren met koffieroom los. Giet de macaroni met sperziebonen af en schep het bij de spekjes in de braadpan. Strooi hier circa 100 gram van de geraspte kaas over en voeg ook het roommengsel toe. Schep alles om, terwijl de pan op zeer laag vuur staat. De room moet namelijk dikker worden, maar mag niet gaan stollen. Neem de pan van het vuur zodra de saus gebonden is. Om te serveren schep men het gerecht in diepe borden en doe je er de rest van de geraspte kaas er apart bij. Smakelijk.
Groeten Christiaan