Benodigdheden:
120 gram boter
400 gram bloem
80 gram bruine suiker
2 koffielepels gemberpoeder
1 koffielepel koekjes kruiden
2 koffielepels zuiveringszout
5 eetlepels glucosestroop
1 ei
Om te versieren:
rozijnen
gekonfijte kersen
90 gram poederrsuiker
3-4 koffielepels water
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een of meer bakplaten in. Zeef de bloem, gember, koekjeskruiden en het zuiveringszout boven een grote kom. Doe de boter met de glucosestroop en de bruine suiker in een pan en laat hem op laag vuur smelten. Schenk het mengsel over de droge ingrediënten en voeg het ei toe. Meng alles tot een zacht deeg. Het deeg zal aanvankelijk plakkerig zijn, maar het wordt steviger naarmate het afkoelt. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot ongeveer een dikte van 3 mm en steek er poppetjes uit. Leg die op de bakplaten. Kneed de deegafsnijdsels er opnieuw door, en rol deze opnieuw uit en steek er dan weer poppetjes uit. Maak de ogen van rozijnen en de monden van stukjes gekonfijte kers. Bak de koekjes 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze stevig en lichtbruin zijn. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaten en dan verder op een taartroosters. Meng in een kleine kom de poedersuiker en het water tot een dik glazuur. Schep het in een kleine spuitzak met een glad spuitmond en spuit er knopen en strikjes van op de koekjes.
Groeten Christiaan