Benodigdheden: voor 4 personen
400 gram Vlaskaas
800 gram vastkokende aardappelen
50 gram boter
250 gram kastanjechampignons, in schijfjes
1 eetlepel tijm
2 grote uien, grof gesnipperd
100 gram ham, in reepjes
150 ml droge witte wijn
versgemalen zwarte peper en zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de aardappelen in de schil in 10 minuten beetgaar. Trek de schil eraf en snijd de aardappelen in plakjes. Verhit 25 gram boter in een koekenpan en bak de champignons bruin. Schep de tijm erdoor en breng op smaak met peper en zout. Schep de paddenstoelen op een bord. Verhit de rest van de boter in de koekenpan en fruit de ui zachtjes glazig. Bak de hamreepjes even mee. Voeg peper en zout naar smaak toe. Vet de ovenschaal royaal in en verdeel de helft van de ui over de bodem. Leg hierop de helft van de aardappelplakjes en de helft van de kaas. Verdeel de helft van de champignons erover en leg de rest van de aardappelplakjes erop. Schep de rest van de ui erop en dek af met de rest van de kaas. Leg de rest van de champignons in een streep in het midden. Schenk de wijn in de schaal. Schuif de schaal een richel onder het midden in de oven en bak de tartiflette in 30-40 minuten goudbruin en gaar. Lekker met een gemengde groene salade met broccoli.
Groeten Christiaan
Tip:
De tartiflette is ook lekker met reepjes paprika in plaats van champignons.