Tatin met peer

Tatin met peerBenodigdheden:
200g bloem
100g boter
1 eidooier
2 eetlepel suiker
zout
6 prachtige te rijpe peren
120 tot 150 gram suiker naar smaak
1 citroen
1 eetlepel gemalen gember
65 tot 75 gram boter
2 pakjes vanillesuiker of vanille poeder
25 lc room
2 pakjes vanillesuiker
1 snuifje kaneel

Tatin afgewerktBereidingswijze:
Bereidingswijze:
Meng de meel, suiker en boter samen. Voeg er het ei aan toe, goed kneden en daarna verzamelen in een bal. Voeg een beetje water indien nodig. Laat dit nu een uur koelkasten rusten. Doe in een pan 50 g suiker, 1 / 2 kopje water en sap van 1 / 2 citroen. Plaats de pan op het vuur en laat deze op het vuur tot je een karamel verkrijgt. Verwijder de pan van het vuur laat deze wat afkoelen en doe dit dan in een koude bakvorm ook de zijkanten. je zal merken dat deze zeer vlug opstijft. Meng de resterende suiker met gember. Schil de peren, verwijder de kern, snijd deze vieren. Schik nu de helft van de peren op de bodem van de pan, strooi de helft van het suiker, gember-mengsel er op, bedek nu met de resterende peren gerangschikt in omgekeerde volgorde en bestrooi met de resterende suiker. Snij de boter in de helft. Neem de helft en bestrooi de peren met boter. Plaats de bakvorm op vuur en kook zachtjes gedurende 30 minuten. Halverwege het koken, voeg de peren op de resterende boter in stukken gesneden. Verwarm de oven voor op 210 ┬░.
Rol nu het deeg iets groter uit dan de bakvorm uit. Haal de bakvorm uit de oven, bedek de peren met het deeg. Met een spatel, het beslag op de zijkanten goed aandrukken. Prik ook met een vork enkele maal in het bladerdeeg, en bak dan gedurende 25 minuten tot taart mooi goudkleurig is. Laat deze nu een beetje afkoelen en haal dan uit de bakvorm. ( niet te lang wachten )
Groeten Christiaan

Tip:
Klop de room op, voeg er de suiker, vanille bij, en parfumeer met een beetje kaneel.
Serveer deze dan warm met een bol en ijs.
Een echte tatin word met bladerdeeg omgekeerd opgediend

Reactie achterlaten