Benodigdheden:
500 g rode uien
3 eetlepels kristalsuiker
1 dl rode wijn
½ dl rode-wijnazijn
scheutje olijfolie
klontje boter
2 laurierblaadjes
zout en peper
tijm
Bereidingswijze:
Pel de uien en snij ze in halve plakjes. Haal die een beetje los van elkaar. Verhit de boter samen met de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui rustig op laag vuur tot de sliertjes zacht zijn (circa 10 minuten). Voeg de tijm, laurier en de suiker toe, schep even om en laat een minuutje karamelliseren. Giet de wijn en azijn erbij. Strooi er zout en peper over. Laat zonder deksel een half uur rustig sudderen tot bijna al het vocht verdampt is tot een dikke siroop. Laat afkoelen en schep over in een schaaltje. Smakelijk.
Tip:
Serveer op kamertemperatuur. Of even opgewarmd in de oven in kleine bladerdeegcupjes bij wijze van borrelhapje. Deze uiencompote smaakt heerlijk bij varkenskarbonades of paté.
Groeten Christiaan