Benodigdheden: Voor 6 à 8 personen:
2 liter melk
450 gram peperkoek (zonder suikerparels)
50 gram speculaas (Lotus)
125 gram bruine suiker
125 gram kristalsuiker
100 gram maïszetmeel
1 koffielepel kaneelpoeder
2 eetlepels Candico-siroop
1 ei
1 snuifje zout, boter
Bereidingswijze:
Doe 1,75 liter melk in een kookpot en breek er de peperkoek en de speculaas in stukjes in. Breng dit al roerend aan de kook tot je een gladde massa verkrijgt. Voeg er de suiker en de siroop aan toe en breng opnieuw aan de kook. Meng de overige melk met het maïszetmeel en bind er de vlaai mee op. Breng dan nog heel even aan de kook en neem van het vuur. Doe er nu het kaneelpoeder, het losgeklopte ei en het zout bij. Boter een (aardewerken) pot in, vul met de massa en laat dit dan 1 nacht afkoelen. Bak nu de vlaai in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende ongeveer 50 minuten.
Groeten Christiaan