Vlaskaas Fondue

Benodigdheden: Voor 4 personen
800 gram geraspte Vlaskaas
3 stokbroden ( naar wens wit of bruin)
1 teentje knoflook
1 glas halfvolle melk
1 glas bier
4 eetlepels cognac
50 gram boter
3 eetlepels bloem

Bereidingswijze:
Als nodig begint u met het raspen van de Vlaskaas met handrasp of keukenmachine.
Breng de melk aan de kook met de in vieren gesneden teen knoflook. Laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken. Ondertussen kunt u het brood snijden. Na 5 minuten haalt u de knoflook uit de melk. Smelt de boter op zacht vuur in de fondue pan, niet bruin laten worden! Roer de boter met 3 eetlepels van de warme melk. Strooi 1 eetlepel bloem in het melk boter mengsel en maak een roe door om en om delen van de melk en de bloem toe te voegen. Laat de roe 2 minuten zachtjes door koken en blijf roeren. Voeg handje voor handje al roerend de geraspte Vlaskaas toe en blijf roeren tot de kaas is gesmolten. Voeg tussen de handjes kaas het bier in 4 delen toe. Als de fondue vloeiend is de cognac toevoegen en doorroeren. Blijf roeren tot de Vlaskaas Fondue bijna kookt en zet de fonduepan dan op tafel op een waxinelichtje. Serveer het gesneden brood erbij om in de fondue te dippen. U kunt naar wens bier, witte wijn of vruchtensap bij de fondue serveren.
Groeten Christiaan

Tip:
Serveer de Vlaskaas Fondue met een salade van gesneden fruit als; appel, banaan, ananas, mandarijn, druiven.
Voor een 100% alcoholvrije fondue vervangt u het bier en de cognac door alcohol vrij bier.
Voor een lactose vrije fondue vervangt u de melk door bier.
U kunt dit recept ook maken met witte wijn in plaats van bier en kirsch in plaats van cognac.

Reactie achterlaten