Benodigdheden: voor 4 personen
4 moten zalm (± 200 gram elk)
2 bundels witte asperges
8 blaadjes vers basilicum
verse peterselie of kervel
peper en zout
Voor de saus
2 eierdooiers
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels water
100 gram koude boter
Bereidingswijze:
Schil de asperges, snij de harde onderkant weg. Leg ze in een stoommandje, afwisselend met de punten naar links en rechts, zodat de stapel gelijkmatig is. Stoom ze 12 tot 14 minuten. Kruid ze met een vleugje nootmuskaat. Leg de basilicumblaadjes in een stoommandje en schik er de zalmmoten op. Stoom ze 10 tot 15 minuten. Vermeng in een pannetje de dooiers met het citroensap, het water en een snuifje zout. Zet het pannetje in een warmwaterbad tegen de kook aan en klop ondertussen op tot de saus bindt. Neem meteen van het vuur. Klop er beetje bij beetje koude botervlokjes door. Verwarm de saus dan nog heel even in het warmwaterbad, maar laat ze vooral niet koken! Kruid de vis met peper uit de molen en zout. Verdeel vis en asperges over voorverwarmde borden. Lepel er de saus bij. Bestrooi dit nu met de gehakte peterselie of kervel.
Groeten Christiaan
Tip
Heerlijk met (gestoomde) kriel aardappeltjes.