Avocado

De avocado is een vrucht die net als een peer aan een vrij hoge boom groeit, de Persea am ericana, afkomstig uit tropisch Amerika en verwant aan de laurier. De boom heeft een fraai, vaak aan de randen rood aanlopend blad. Uit de grote pit kun je gemakkelijk een tijdelijke kamerplant kweken.

BIG IS BEAUTIFUL
Omdat de pit van de vrucht erg groot is, was het zaak grote avocado’s met veel vruchtvlees te kweken. De veredeling van de vruchtbomen was hierop gericht. Erg grote vruchten kunnen 1 kg zwaar zijn. Rijpe avocado’s hebben smeltend vruchtvlees met een aparte, licht olieachtige smaak. De avocado bevat voor een vrucht erg veel vetten en is dus allesbehalve aangewezen voedsel wanneer je wilt lijnen. Bij aanschaf zijn de vruchten vaak nog hard. Ze zijn dan niet echt lekker. Als je ze een paar dagen op kamertemperatuur bewaart is het vruchtvlees boterzacht en lekker. De Azteken noemden de avocado alhuacatl, boter uit het bos.

GROTE VRUCHTBAARHEID
Een goed onderhouden en volwassen Persea americana kan jaarlijks gemakkelijk 500 avocado’s voortbrengen. Over het algemeen leveren deze calorierijke vruchten zowel op de plaatselijke als op de wereldmarkt een vrij goede prijs op. Om die reden zie je de decoratieve boom zowel in de tropen en de subtropen als in kleine privetuinen aangeplant.

PRIMA KAMERPLANT
De avocado boom is een goede kuipplant die ook in de winter een temperatuur van minstens 15┬░C vereist en daarom het best als een amusante, zij het tijdelijke kamerplant gekweekt kan worden. Deze kamerplant hoeft niets te kosten. Wanneer je de dikkere onderzijde van de pit ongeveer 3 cm diep in een potgrond voor rododendrons en azalea’s plant en de kluit vochtig en warm houdt, het geheel met een heldere plastic zak of een kamerkasje afdekt en op een lichte en niet al te koele plek neerpoot, zal uit de opengespleten pit een stevige stengel oprijzen. Wanneer deze stengel vier blaadjes heeft verwijder je het plastic en pot je het boompje. Vruchten mag je niet verwachten. Geef niet veel plantenvoedsel en verpot het jonge boompje elk voorjaar omdat Persea americana erg gevoelig is voor zouten in de potgrond.
Groeten Christiaan

Reactie achterlaten