Bamboe

Een groeiend aantal tuinbezitters plant tegenwoordig bamboe in de tuin. Bamboes behoren tot de familie van de grassen. Het zijn wintergroene planten waarvan de halmen in hun Land van herkomst tot 40 m hoog kunnen worden. Dan hebben ze een doorsnede van wel 30 cm.

SNEL, NUTTIG EN STERK
Er is geen plant die zo snel groeit als een bamboestengel. Soms schieten jonge scheuren in een er maal meer dan een meter de hoogte in. Diktegroei vertoont een bamboestengel niet; hij blijft zijn hele leven lang even rank als bij het ontstaan. Van de holle stengels wordt dankbaar gebruik gemaakt bij het maken van bruggen, meubels, huizen, gebruiksvoorwerpen en waterleidingbuizen. Van dikke exemplaren snijden handige ambachtslieden zelfs emmers. De jonge scheuren smaken verrukkelijk en van de houtpulp brouwen de Oost-Aziaten een geestrijke drank. In Hong Kong zijn zelfs de bouwsteigers rond de wolkenkrabbers van bamboe.

MOOI EN MEEDOGENLOOS
Een minder fraaie bamboesoort is Pseudosasa japonica, die ten tijde van de shoguns van groot militair belang was. Hij leverde de vlijmscherpe pijlen op de bogen van de samoerai. Ter dood veroordeelden werden in de lente op de bodem russen de halmen gelegd. De scherpe scheuten groeiden dan dwars door hun lichaam. Een wrede dood.

PANDABROOD
Een lief dier dat van bamboe leeft is de pandabeer. In Europa zijn er speciale bamboevelden die de dierentuinen met verse bamboe bevoorraden. De jonge scheuten zijn ook voor ons mensen mals en lekker.

IN DE TUIN
In de tuin is de bamboe heel decoratief. De gestileerde halmen scheppen een exotisch sfeertje, en bovendien is elke grote bamboe een uitstekende leverancier van bonenstaken. Wegens hun neiging om te woekeren moet je er in de ruin uiterst omzichtig mee omspringen. Het is best de worteluitlopers van grote bamboes zoals Phyllostachys in te tomen door een stevig plastic, de zogenaamde risikobegrenzer, rond de planten in de bodem re plaatsen. En zelfs dan durven de sterkste bamboes te ontsnappen. De uitlopers kunnen in één jaar ruim 1 meter verder lopen, vaak met pijnlijke burenruzies tot gevolg.
Groeten Christiaan

Reactie achterlaten