Geschiedenis en Achtergronden Kaasfondue

Met de feestdagen komen de fonduepannen weer op tafel om een lange donkere avond gezellig met familie en vrienden door te brengen. Hoewel de Kaasfondue als Zwitserse uitvinding in de boeken staat is de naam afkomstig van het Franse Fondre hetgeen Smelten betekend. Het eerste bekende recept stamt uit 1768.
Het huidige gezellige potje (kaas)fondue is ontstaan in de jaren ’60 van de 20ste eeuw . De oorsprong van de fondue is minder gezellig en knus maar was pure noodzaak.
De kaasfondue is ontstaan uit de noodzaak om ’s winters nog een verteerbare pot eten te hebben. Kaas werd gemaakt in de zomer en de meeste soorten waren tegen de tijd dat het dorp of huis ingesneeuwd was niet meer echt super. Melk was er vaak wel met dank aan de koe-aan-huis. Door de kaas in de melk te smelten werd de zaak weer verteerbaar. De kaassoep werd ook gegeten met aardappels nadat deze door de ontdekkingsreizigers naar Europa gekomen waren. Andere opvattingen gaan ervan uit dat bovenstaande niet logisch is omdat de benodigde kaas in die tijd een luxe product was, en dat in de 18de en 19de eeuw de kaasfondue als delicatesse gegeten wordt door de rijken. Het een sluit het andere niet uit, de armen kaassoep, de rijken kassfondue.
Met de opkomst van betere koel- en bewaar technieken raakte de kaasfondue uit de gratie. In de jaren 60tig is de kaasfondue opnieuw uitgevonden door de Zwitsers, nu als luxe-eten met wijn en brood. Omdat elk dorp en Zwitserland zijn eigen kaas (en/of wijn) heeft zijn er ook veel varianten van de kaasfondue ontstaan

Reactie achterlaten